петак, 21. октобар 2011.

ROZELA (PAPAGAJ)

 
OPSTE ODLIKE
Rozele su papagaji srednje velicine, krupniji od nimfi, ali kraceg perja, duzine oko 32cm. Zive na prostorima Australije,, a gnezde se u dupljama drveca, a cesto se moze videti jato ovih ptica i u ljudskim naseljima i parkovima (kao golubovi na nasim prostorima).Telo im je prekeiveno jarkim bojama, glava im je crvena sa belim obrazima, grudi su im crvene, a donji deo je zuckasto-zelen. Ledja su im kao kod tigrice,a rep tamno zelen i plav. Postoji jos i plava rozela, koja je ista kao crvena, samo se razlikuje po boji(glava im je zuta, a telo zuckasto- plavo).Legu se najcesce 2 puta godisnje od aprila do oktobra. Kada jednom odaberu para, ostaju vezani do kraja zivota. Razlika u polovima je uocljva jos kod mladih ptica(muzijak je krupniji od zenke, prelaz izmedju crvene i zeleno-zute boje na grudima je kod muzijaka jasno vidljiv, a kod zenke se boje malo mesaju, muzijak ima lepse boje, i lepse se oglasava).Hrane se hranom slicnom kao i nimfe(suncokret, ovas, proso, svetlo seme, dari, sirak,lan,niger), samo sto im treba davati vise masnijih semena. Takodje im treba davati voce i povrce(izuzev kruske,kupusa,i z. salate jer izazivaju stomacne tegobe), maslacak, mlad kukuruz, i mesavinu jaja i plazma keksa u periodu parenja.



RAZMNOZAVANJE
Kod odgajivaca, rozele se pare jednom ili dva puta godisnje, mada znam ljude koji sa rozelame izvedu i 3 veoma uspesna legla. Rozele se malo teze pare od nimfi i tigrica, i malo su cudne ptice po tom pitanju. Naime, muzijak iz cista mira pocne da napada zenku, ili je primora da snese jaja koja su najcesce neplodna. Hoce ponekad cak i da pojede jaja koja je zenka snela(razlog ovom ponasanju nije poznat, no iskusni odgajivaci smatraju da to rade ako im je gmezdo ugrozeno). Ali takve pojave se retko desavaju, ja ne znam za nijedan takav primer. Parenje pocinje pesmom muzijaka, koji doziva zenku u gnezdo. Posle parenja, zenka nosi 3-7 jaja, na kojima lezi 21-23 dana. Nakon izleganja, mladi rastu i operjavaju oko 6 nedelja, a zatim izlecu iz gnezda, Uz roditelje ostaju jos oko10 dana, a onda su spremni za samostalan zivot.Polno sazrevaju nakon 8 meseci, kada nastupa prvo mitarenje, i tada ptici treba poboljasati ishranu, i treba im davati rendana jaja i keks. Posle mitarenja muzijak dobija mnogo lepse perje, sjajno i bez razlivanja boja, a zenka ostaje slicna kao i pre. NAPOMENA: Gnezdo rozele mora biti duboko, i pozeljno je da to bude izbuseni panj.


ROZELA KAO KUCNI LJUBIMAC
Rozela mami svojim lepim bojama, temperamentnim ponasanjem, i ponositim stavom. Rozelu, kao i svaku pticu, treba nabaviti kao mladu. Ptica se relativno lako pripitomljava, uz malo vise truda nego kod nimfi. Ptica u pocetku ume da bude veoma plasljiva, pa ne je ne treba plasiti naglim pokretima. Rozele su mnogo radoznali papagaji. Nikad nece stajati mirno na jednim mestu, uvek ce biti u pokretu, zelece da oponasaju svaki zvuk koji cuju. Ne mogu da nauce veliki broj reci, ali za zvizduke i bilo kakve druge melodije su pravi majstori. Nece se nikad oglasavati bucno, nego tihim i prijatnim zvizdukom. Cena ove ptice je oko 2000-3000 dinara, i posebno napominjem da pri uzimanju ove ptice, brojni prodavci za nju govore da je mali Ara, pa je prodaju po dvostruko visoj ceni.


9 коментара: