петак, 21. октобар 2011.

NIMFA (PAPAGAJ)



OPSTE ODLIKE
Nimfe su veoma zastupljene kod uzgajivaca, kucama, i pet-shopovima. Krase ih velicina, prvrzenost vlasniku, lakoca parenja, i njihova niska cena koja je oko 10 eura. Zive na prostorima Australije, i prelaze velike razdaljine trazeci hranu i vodu. Glava im je zute boje, telo tamno sive, sa po jednom belom mrljom.Na glavi imaju cubu. Velicina ovog papagaja je oko 35 cm, sto nije malo, pa mu treba obezbediti veci kavez. Pored osnovne (divlje) boje, postoji dosta mutacija(albino-bela, ltino-zuta, siva sa belom glavom, kovana, i veliki broj sarenih).Zive od 15-20 godina, neke dozive i 25. Razlika u polovima je ocigledna kod polno zrelih ptica, ali kod mladih je tesko uocljiva. Polno zreli muzijak se od zenke razlikuje po boji glave koja je jarko zuta sa jarko-crvenim obrazima, dok je kod zenke sivkasto zuta, sa nesto manjim obrazima. Kod mladih ptica pol se odredjuje pracenjem ponasanja ptice(muzijak posle nekih5 meseci pocinje da peva, dok zenka ne) , i pipanjem karlicnih kostiju.



RAZMNOZAVANJE
U prirodi, ovi papagaji se razmnozavaju 2-3 puta godisnje od kraja februara, do pocetka novembra. Kod uzgajivaca se pare najcesce 3 puta godisnje.Zenka 10-ak dana po parenju snese 4-7 belih jaja. Muzijak i zenka naizmenicno leze na jajima 21-23 dana, posle cega se izlezu mladi. Mladi u gnezdu ostaju oko 5 nedelja. Uz roditelje ostaju jos oko 2 nedelje, a onda su spremni za samostalan zivot. Polno sazrevaju posle osam mesecin kada dobijaju zuto perje na glavi.



NIMFA KAO KUCNI LJUBIMAC
Nimfe su posle tigrica najcesci papagaji po domovima u vidu kucnih ljubimaca.Lako se pripitomljavaju, privrzene su svim ukucanima, a narocito maloj deci. Vole da se maze, i da se krecu slobodno po kuci. Nimfu je najbolje drzati samu, jer su to samozive ptice, ljubomorne na svog partnera(to vazi samo kada se nimfe drze u vidu kucnog ljubimca). Nimfe su karakteristicne po tome sto mogu da nauce "mali milion" zvizduka za relativno kratko vreme. Mogu da oponasaju ljudski govor, do 20-ak reci maksimum.
Na sve ovo dodao bih to da su nimfe idealni papagaji za odgajivace pocetnike. To znam iz iskustva, jer je moj prvi par papagaja bio upravo par nimfi.


9 коментара: